Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

Tatjana Fink: Začela sem z generalskim stilom vodenja

25.03.2008  07:00

IŠČEMO SLOVENSKE POSLOVNE LIDERJE

Tatjana Fink, glavna direktorica Trima Trebnje, je človek vreden občudovanja. Če bi običajno napredek merili v metrih, je njen osebni razvoj in razvoj podjetja, ki ga vodi, merljiv v kilometrih. Spoznala sem jo pred dobrimi desetimi leti, ko sem imela z njo televizijski intervju. Takrat bi si težko predstavljala, da bo leta 2007 najbolj ugledna med slovenskimi direktorji. Spomnim se, da je imela strašno tremo pred kamerami, ki je danes ni več zaznati. Tudi njen osebnostni stil ni bil tako izpopolnjen, kot je danes. Komunicirala je zadržano.

Finkova je izjemno razvila svoje potenciale in se na poti razvoja ne ustavlja. Zanjo pravijo, da je ženska, ki se pusti podučiti o stvareh, ki jih ne obvlada, hkrati pa vedno najde svojo unikatno različico in jih nadgradi. Da se mora človek izpopolnjevati, če želi uspešno voditi, trdi tudi sama: “Če hočeš spreminjati in napredovati, moraš uvajati spremembe. Za to pa je nujno, da najprej spreminjaš sebe. Lahko se učiš iz knjig in seminarjev, največ pa se naučiš iz resničnega življenja in odnosov z ljudmi, ki - če jim znaš prisluhniti - vedno prinesejo nekaj novega.”

Liderstvo posameznika lahko zaznamo na štirih področjih: osebnem, medčloveškem, vizionarskem in pri doseganju ciljev- tudi finančnih. Komuniciranje vsa področja poveže v celoto. O tem bom pisala v tokratnem članku.

Ajša razkriva domače liderje

Ajša Vodnik se je lotila projekta, v katerem bo analizirala šestnajst menedžerjev, ki imajo po njenem mnenju liderski potencial. S tem namreč želi prispevati k boljšemu razumevanju vloge liderja v podjetjih, saj je ta pogosto razumljena napačno. Spremljajte njene bloge, saj boste na koncu lahko tudi sami glasovali, komu bo pripadel naziv najboljšega slovenskega liderja.
Glasujete lahko tukaj.

Štiri področja liderstva

Področja liderstva se med seboj prekrivajo, med njimi ni jasnih razmejitev. Voditelj ali voditeljica vsekakor ne more biti najboljši na vseh področjih. Pomanjkljivosti na enem področju lahko nekoliko nadomesti s tem, da je boljši na drugem, če pa ima vodja v celoti manjko na enem področju ne more biti lider. Prav zato je pomembno, da svoja znanja voditelj ali voditeljica nadgrajuje tam, kjer je to potrebno. Finkova je prepričana, da sposobnosti in izkušnje prinašajo samozavest: ”Če nisi samozavesten, si težko predstavljam, da bi ti ljudje sledili. Samozavest pa ne pride sama po sebi, ampak je povezana s sposobnostmi, znanjem, veščinami in poštenim odnosom do ljudi. Pomembne so tudi izkušnje, s katerimi postajamo vsak dan modrejši.“

Lider mora biti strukturirana, odgovorna osebnost z visokim vrednostnim sistemom. Človek, ki je vzor drugim, da mu sledijo do zastavljenih ciljev.'

Ustrezno komuniciranje pa je nujno na vseh področjih. Finkova poudarja pomen komuniciranja za uspešno liderstvo: ”Lider mora biti strukturirana, odgovorna osebnost z visokim vrednostnim sistemom. Človek, ki je vzor drugim, da mu sledijo do zastavljenih ciljev. Jasno in ustrezno komuniciranje je ključno, pri čemer pa ne gre zgolj za to, da lider razlaga o ciljih in strategiji. Pomembno je, da tudi posluša sodelavce, da zna prepoznati najboljše ideje in da daje priložnost najbolj talentiranim.”

Osebni razvoj

Vprašanja o tem, ali je liderstvo prirojeno, se pojavljajo vseskozi. Dejstvo je, da obstaja pri ekstrovertiranih ljudeh z dobrimi komunikacijskimi sposobnostmi, intuitivnim in hitrim načinom razmišljanja ter velikimi ambicijami večja verjetnost, da postanejo liderji. Seveda pa so tu potrebna še ustrezna znanja in veščine. Finkova pravi, da je svoj stil vodenja sčasoma razvijala in spreminjala: “Pomembno je, v kakšnih pogojih vodiš. V kriznih situacijah zelo demokratičen stil vodenja ne pride v poštev, ker je prepočasen. V kreativnem okolju, kjer se ustvarja veliko novih idej in je razvit inovacijski proces, pa ni primeren avtokratičen način. Lider se mora prilagajati okolju in ljudem znotraj podjetja. Ko sem začela kot direktorica, so bili pogoji in situacija taka, da je bilo treba hitro delovati. Takrat sem imela zelo generalski stil vodenja, s tem pa sem tudi nase prevzela več odgovornosti. Danes je izobrazbena struktura v Trimu zelo visoka. Način dela z intelektualci mora biti drugačen, potrebujejo intelektualno svobodo. Pomembno je, da vodja svobodo upošteva in jo omogoča, ljudje pa se morajo zavedati, da je vsaka svoboda povezana z odgovornostjo.”

Finkova je verjetno z dobrim razumevanjem potreb okolja in ljudi na začetku nekoliko kompenzirala, da ni bila najboljša govornica, kar pa je v letih vodenja vsekakor nadgradila.

Molekularni način timskega dela

Sposobnosti liderja na področju medosebnih odnosov se pokažejo zlasti pri timskem delu in mreženju. Ustvarjanje koalicij in dobrih odnosov s partnerji je izjemno pomembno. V to je prepričana tudi Finkova, ki pravi da brez mreženja ni mogoče narediti dobrega posla, ob tem pa veliko stavi na pozitivno energijo: “Že, ko človeka srečam prvič, pogosto vem, ali bomo posel sklenili ali ne. Ljudje smo različni in imamo različne poglede. Obstajamo taki, ki iščemo rešitve, manj kompliciramo in smo pozitivno naravnani. S takimi je lažje sklepati posle. Medosebni odnosi so pomembni. Če smo si simpatični in se vedemo prijateljsko, je za obe strani užitek delati skupaj.”

'Koncept molekularnega načina vodenja ni hierarhičen in pomeni, da se v time vključujemo ljudje z različnih področij, komunikacija v takih timih pa je veliko bolj neformalna in nestrukturirana, kot je običajno.'

Finkova meni, da se na silo ne da doseči velikih ciljev. Iz tega prepričanja izvira tudi njen pogled na motivacijo zaposlenih: ”Imam nestandarden pogled na motivacijo, saj menim, da ni mogoče motivirati človeka, ki nima samomotivacije, velikih ciljev, notranje energije in želje po uspehu.” Ker želi razvijati tim kreativnih strokovnjakov, je v Trimu razvila idejo molekularnega načina timskega dela, v katerega je tudi sama močno vpeta: “Koncept molekularnega načina vodenje ni hierarhičen in pomeni, da se v time vključujemo ljudje z različnih področji. Timi so tisti, ki izvajajo strategijo, komunikacija v takih timih pa je veliko bolj neformalna in nestrukturirana, kot je običajno. Odnosi so seveda kljub temu spoštljivi in od ciljev ne odstopamo. Posamezniki v timu poskušamo sodelovati kot partnerji. Vsak igra svojo vlogo, ki mu je določena, in ima svoje osebne cilje, ki so skladni s skupnimi cilji tima kot celote. Podobno kot v gledališču, kjer ima vsak igralec na odru svojo vlogo, je poslanstvo vsakega zaposlenega, da odlično odigra svojo vlogo. Vsak od nas je le en člen v verigi doseganja odličnih rezultatov za podjetje.”

Vizionarstvo definira liderja

Ljudje, ki nimajo poguma na stvari pogledati širše in jim spremembe predstavljajo motnjo, so lahko dobri izvršni menedžerji, težko pa postanejo liderji. Podobno vidi razliko med tema dvema funkcijama tudi Finkova: “Razlika med menedžerji in liderji je bistvena. Lider postavlja vizijo, ideje in določa pot. Menedžer pa postavlja stvari na pravo mesto. Lider mora biti vizionar.”

Finkova se prav tako zaveda, da mora biti lider tisti, ki omogoča doseganje dobrih rezultatov, saj brez teh ni mogoče uresničiti zastavljene vizije. Prepričana je, da je povezava med operativnim in strateškim delom zelo pomembna: ”Iz izkušenj sodeč menim, da ni dobro delovati zgolj na strateškem področju in da ne veš, kaj se dogaja na posameznih operativnih področjih. Vsekakor je pomembno, da postaviš strateške cilje in jih predstaviš. Pomembno je tudi, da veš, kako lahko te cilje dosežeš v praksi in se, če stvari ne gredo po pravi poti, operativno vključiš v reševanje težav.”

Tatjana Fink vsekakor je liderka. Je pa tudi dokaz, da lahko visoko motiviran posameznik odlično razvije lastne potenciale. Liderstvo ni prirojeno, ampak lahko lider tudi postaneš, če imaš močno voljo, veliko željo po uspehu, učenju in napredku.



 
DEJSTVA O TATJANI FINK


• je diplomirana ekonomistka, končala je tudi Mednarodni podiplomski študij iz poslovnega vodenja - MBA
• svojo kariero v Trimu je začela leta 1980, od leta 1992 pa je glavna direktorica tega podjetja
• za svoje delo je prejela številna priznanja: leta 2000 nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke; v letih 2004, 2005 in 2006 nagrada revije Manager za najvplivnejšo in najbolj spoštovano žensko v poslovnem svetu in najboljšo vzornico za prihodnje generacije; leta 2006 je dobila plaketo Občine Trebnje; leta 2007 je postala ambasadorka učeče se družbe USP; bila prva na lestvici 100 najuglednješih slovenskih direktorjev raziskovalne hiše Kline&partner; postala druga najvplivnejša v poslovnem svetu po izboru bralcev revije Manager
• podjetje Trimo je leta 2007 poleg številnih priznanj, ki so jih prejeli pod njenim vodstvom, dobilo Evropsko nagrada za poslovno odličnost na področju voditeljstva
• je članica številnih organizacij: predsednica Sveta Inštituta USP, podpredsednica Združenja Manager, podpredsednica regijske Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, članica UO Združenja nadzornih svetov, članica Sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, članica Odbora za priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost do 2007


Vsi objavljeni blogi o poslovnih liderjih

- Iztok Bricl: Umirjenost Colariča, energičnost Mermala in simpatičnost Gantarja
- Janez Škrabec: Treba se je pojavljati v medijih
- Binetu Kordežu se smeji
- Je Marko Kryžanowski samovšečen?
- Stojan Petrič: Problem direktorjev je, da vemo vse in nič
- Žiga Debeljak: Vsaka ura vložena v mreženje, je zame investicija
- Matjaž Gantar: Če bi izdelovali lopate, ne bi toliko komunicirali
- Tadej Tufek: Ko se ladja potaplja, se vidi kdo ostane na njej
- Bojan Dremelj: Kaj bi dal, da me nihče ne bi poznal
- Milan Matos: Ni velikih zgodb brez velikih tveganj
- Drago Cotar: Uspeh ima veliko prijateljev, neuspeh pa samo enega
- Aleš Žajdela: Nikoli se nisem prepoznaval kot nekdo, ki bi bil voden
- Cvetka Selšek: Strankarsko življenje nas je strašno razdelilo
- Tatjana Fink: Začela sem z generalskim stilom vodenja
- Franjo Bobinac: Že zelo mlad sem želel biti lider
- Dejan Turk: Moja vzornika sta Franjo Bobinac in Zoran Janković

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ oziroma Poslovne akademije.
 
Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 0.00 ( 0 ocen )
Slabo  Dobro

      




 

29.8. Kako pravilno oblikovati transferne cene?
3.9. Kako kažejo vaši prodajni načrti? 3. september je dan za vaš uspešen 'prodajni finish' v 2014!
15.9. Razpis za nagrado Werner von Siemens 2014
17.9. 62. Marketinški fokus: Upravljanje naših blagovnih znamk na globalnih trgih
17.9. Brezplačni Forumi Financ - Dolenjski forum
19.9. Slabitve v računovodskih izkazih
23.9. Finančno nagrajevanje prodajnega osebja
30.9. Tekmovanje za najboljše letno poročilo za l. 2013. Oddajte prijavo do 30. septembra in se potegujte za prestižno nagrado.
30.9. Za banke: Kako oceniti uresničljivost finančnega načrta posojilojemalca?
8.10. 6. konferenca Prodaja in marketing na policah
10.10. Novosti pri pripravi konsolidiranih računovodskih izkazov in razkritij
15.10. Razpis za Okoljske nagrade 2014. Oddajte prijavo do 15. oktobra.
21.10. Za zavarovalnice: Zavarovalno-tehnične rezervacije
23.10. Davčni in pravni vidiki terjatev: odkup, odpis, prestrukturiranje, konverzija v kapital
11.11. Priprava vsebin v letnem poročilu z novostmi
19.11. Okoljsko srečanje 2014
20.11. 16. Poslovna konferenca Portorož: Nov zagon za nov začetek
1.7. Konferenca slovenskih izvoznikov
19.6. Agrobiznis
18.6. E-računi: Kako iz tega narediti dober posel? Priložnost, ki je ne smemo zamuditi.
12.6. 2. konferenca o družinskem podjetništvu
27.5. Se vidimo na 20. SMK!

 

        FOTO FOTO FOTO REVIJA
       
        31. Finančna konferenca Zabava na 19. SMK Podelitev Najpodjetniške ideje Aprilski Akademček