Janez Potočnik: Skrb za okolje ne zmanjšuje gospodarske rasti

25.11.2013  11:53
Petra Šubic

»Ključ je v ozelenitvi vseh gospodarskih dejavnosti. Rast BDP je treba odcepiti od rasti gospodarskih virov: če gospodarstvo raste, ne sme rasti tudi količina porabljenih virov,« je na okoljskem srečanju poudaril Janez Potočnik, evropski komisar za okolje

Intenzivna rab naravnih virov bo najpomembnejši omejitveni dejavnik, ki bo v prihodnje določal našo sposobnost za rast, dodaja Potočnik.

Prehod v trajnostni razvoj MN

Preseči moramo tradicionalni pristop s sistemom inovacij, spodbud in integracijo politik, ki bo prinašal trajnostni razvoj. Podjetja bodo ključna za preboj na pot, ki bo gospodarsko, finančno, socialno in okoljsko vzdržna.

Pri prehodu v trajnostno gospodarstvo smo na začetku. Sredi januarja 2014 bo Evropska komisija predstavila predlog politike z okoljskimi cilji do leta 2030. Do leta 2050 mora Evropska unija zmanjšati emisije CO2 za 80 do 95 odstotkov.

Pri načrtih je treba upoštevati, da gospodarska rast v Evropi pada že desetletja, da ni več prostora za zadolževanje na račun prihodnosti, da hodimo po robu socialne vzdržnosti in da skrbi za okolje ne smemo videti kot zavoro gospodarski rasti. »Gospodarsko rast zavira ignoriranje dejstva, da se je svet spremenil,« še pravi Janez Potočnik.

Naravna neravnotežja MN

Omenja članek iz revije Nature o globalnih neravnotežjih. Svetovno prebivalstvo se bo do leta 2050 povečalo s sedem milijard na devet. To je večja rast od celotnega svetovnega prebivalstva v začetku 20. stoletja. Vsak dan se rodi dobrih 200 tisoč ljudi. Ocene so, da se bo leta 2030 število ljudi v srednjem razredu povečalo za tri milijarde. Zato se bodo do leta 2050 potrebe po hrani in krmi povečale za 70 odstotkov. Kar 40 odstotkov več vode, kot je na svetu premoremo, bomo potrebovali leta 2030. Model rasti, ki sloni na neomejeni rabi naravnih virov, je treba nadomestiti z modelom, ki zagotavlja trajnostni razvoj. Evropa in z njo Slovenija je pomemben del tega, med seboj povezanega sveta. Na osebo na leto porabimo 15 ton virov, odvržemo pet ton, polovica teh odpadkov konča na odlagališčih.

Viri naj krožijo MN

Viri, kot je energija in surovine, so vse dražji. V Evropi 87 odstotkov vseh podjetji pričakuje, da bodo cene virov v naslednjih petih letih še rasle.

Več kot 60 odstotkov energije uvažamo, po ocenah je uvozimo polovico surovin. Izdelovati mora izdelke z manjšo porabo vode energije in surovin, ki jih potem lahko vnovič uporabimo in recikliramo. To je nujno, da bi v Evropi zadržali močno in zdravo industrijsko jedro. Podjetja moramo inovacijski potencial usmeriti v povečano produktivnost virov. Istim virom je treba omogočiti drugo in tretje življenje - jih vnovič uporabiti in predelati v nove surovine.

Reciklirajte mobilne telefone MN

Mobilni telefoni vsebujejo veliko dragocenih kovin, tudi zlato. Za zlat poročni prstan bi potrebovali deset ton zlate rude ali za isto količino zlata reciklirate 10 mobilnih telefonov. Le devet odstotkov zavrženih mobilnih telefonov gre v reciklažo na leto, je še povedal Janez Potočnik.

 
Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 0.00 ( 0 ocen )
Slabo  Dobro

      




 

29.8. Kako pravilno oblikovati transferne cene?
3.9. Kako kažejo vaši prodajni načrti? 3. september je dan za vaš uspešen 'prodajni finish' v 2014!
15.9. Razpis za nagrado Werner von Siemens 2014
17.9. 62. Marketinški fokus: Upravljanje naših blagovnih znamk na globalnih trgih
17.9. Brezplačni Forumi Financ - Dolenjski forum
19.9. Slabitve v računovodskih izkazih
23.9. Finančno nagrajevanje prodajnega osebja
30.9. Tekmovanje za najboljše letno poročilo za l. 2013. Oddajte prijavo do 30. septembra in se potegujte za prestižno nagrado.
30.9. Za banke: Kako oceniti uresničljivost finančnega načrta posojilojemalca?
8.10. 6. konferenca Prodaja in marketing na policah
10.10. Novosti pri pripravi konsolidiranih računovodskih izkazov in razkritij
15.10. Razpis za Okoljske nagrade 2014. Oddajte prijavo do 15. oktobra.
21.10. Za zavarovalnice: Zavarovalno-tehnične rezervacije
23.10. Davčni in pravni vidiki terjatev: odkup, odpis, prestrukturiranje, konverzija v kapital
11.11. Priprava vsebin v letnem poročilu z novostmi
19.11. Okoljsko srečanje 2014
20.11. 16. Poslovna konferenca Portorož: Nov zagon za nov začetek
1.7. Konferenca slovenskih izvoznikov
19.6. Agrobiznis
18.6. E-računi: Kako iz tega narediti dober posel? Priložnost, ki je ne smemo zamuditi.
12.6. 2. konferenca o družinskem podjetništvu
27.5. Se vidimo na 20. SMK!

 

        FOTO FOTO FOTO REVIJA
       
        31. Finančna konferenca Zabava na 19. SMK Podelitev Najpodjetniške ideje Aprilski Akademček