Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

Pripravite se na pametno poslovanje z e-računi

30.09.2014  14:06
Špela Mikuš

Večina slovenskih podjetij se bo, če se še ni, kmalu morala navaditi na elektronsko poslovanje

Od prvega januarja naprej bodo proračunski uporabniki račune lahko prejemali le še v elektronski obliki. »Pri elektronskem poslovanju med podjetji je Zahodna Evropa je pred nami. Smo pa v ospredju pri elektronskem poslovanju podjetij s porabniki,« je na dogodku Poslovne akademije Časnika Finance in družbe Genis povedal direktor podjetja Genis Janko Štefančič.

Spremembe se dogajajo nenehno, kmalu bodo vse naprave pametne, je še dodal Janko Štefančič. Zdaj pa smo v obdobju digitalizacije poslovanja. »Če se digitalno poslovanje še ni dotaknilo vašega področja dela, to še ne pomeni, da se ne bo,« je poudaril Marko Štefančič, neodvisni predstavnik Gartner za Slovenijo in Centralno Azijo, ki je dodal, da mora biti danes cilj podjetij digitalizacija poslovanja.

Papir spremenimo v digitalno obliko

Organizacije morajo omogočiti čim več avtomatizacije, je povedal Štefančič. A podjetja se velikokrat bojijo papir spremeniti v digitalno obliko in ljudi nadomestiti z računalniki. Zato je tistim, ki jih je strah nezanesljivosti digitalnega poslovanja, Štefančič odgovoril, da tudi ljudje niso vedno zanesljivi. Do leta 2020 se bo zaradi digitalizacije zmanjšalo število služb, je opozoril Štefančič. »Digitalno poslovanje bo omogočilo lažje poslovanje, a zaradi njega bo ogroženih tudi veliko delovnih mest.«

Ne bojte se e-računov

Pomemben korak v elektronskem poslovanju, bo za veliko podjetij uvedba e-računov pri poslovanju s proračunskimi Pri e-računih ni pomembna oblika vrste elektronske oblike računa, ampak je tu pomembno dejstvo, da je račun v elektronski obliki, ko je izdan ali prejet, je pojasnil Marjan Antončič, prokurist podjetja Ainigma. Ob tem je Antončič opozoril tudi na hrambo e-računov. Za kakšno obliko hrambe se odločite, je prepuščeno vam, a ob tem je Antončič še opozoril, da morajo javnopravne osebe upoštevati tudi zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Z e-računi do lažje nabave

E-poslovanje prinaša več avtomatizacije, tudi pri procesih nabave. Brez informacijskih rešitev ni učinkovite nabave, je povedal Jaka Žorž iz podjetja Jares, ki je že prešlo na e-poslovanje. »Postopek ni bil prezahteven. Poslovne partnerje smo vprašali kam naj jim pošiljamo e-račune in nekateri jih sprejemajo, drugi še ne. Tudi dobaviteljem smo rekli, če izdajajo e-račune, naj nam jih pošljejo.«

Velik del poslovnih dogovarjanj, pogodb in naročanj je še vedno v papirnati obliki, je povedal Žorž. »Z elektronskim poslovanjem lahko izboljšamo vsa ta področja,« je zatrdil Žorž. Celoten proces naročanja lahko namreč poteka elektronsko, od e-zahtevkov, e-naročanja do e-pogodb. »Če želimo govoriti o elektronskem nabavnem procesu, mora celoten proces biti opravljen elektronsko. Da ga lahko spravite v to obliko, morate poseči v organizacijo, jo na ta proces pripraviti in jasno opredeliti odgovornost.«

Zaradi trga so uvedli e-račune

Silva Štern, računovodkinja v Savatechu in Sava Zibler, vodja sektorja informatike v podjetju Mladinska knjiga založba sta pojasnili kako so v njunih podjetjih uvedli e-račune. V Savatechu imajo po besedah Šternove stoodstotno sledljivost računov, Ziblerjeva pa je povedala, da so na e-račune že prišli zaradi pritiska trga. Veliko poslovnih partnerjev je namreč od njih zahtevalo prenos na e-račune.

E-poslovanje pomeni spremembo kulture v podjetju

Če se bo gospodarska družba z e-računi morala prilagoditi državi, logično sledi, da bodo temu prilagodila tudi ostalo poslovanje, je še povedal Antončič. Torej, bodo podjetja tudi pri poslovanju z drugimi podjetji izdajala e-račune.

Elektronsko poslovanje za podjetje pomeni spremembo kulture poslovanje, je dodal Stane Štefančič, lastnik in prokurist podjetja Genis. »E-poslovanja zmanjša prodajno in oskrbovalno verigo, pospeši tudi ostale procese. Pospešujte elektronsko poslovanje, če ohranjajte še papir, veliko stvari vodite dvakrat,« je še Štefančič pozval podjetja.


  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič
  • foto: Nejc Lasič

Foto: Jernej Lasić

 
Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 0.00 ( 0 ocen )
Slabo  Dobro

      




 

5.11. Strokovna razprava: Je varfarin mrtev?
11.11. Seminar: Priprava vsebin v letnem poročilu z novostmi. Izboljšajte kakovost svojega letnega poročila!
12.11. Brezplačni Forumi Financ - Zasavski forum
13.11. 1. Sarajevo Marketing Summit - Biznis je marketing ... in marketing je biznis
14.11. Priložnosti in izzivi pri obvladovanju sladkorne bolezni
19.11. Okoljsko srečanje 2014. Brezplačna udeležba!
19.11. Dvignite energijo v vaši prodajni ekipi!
20.11. 16. Poslovna konferenca Portorož: Nov zagon za nov začetek
26.11. Biološka in podobna biološka zdravila
27.11. Primeri spremljanja in načrtovanja denarnega toka ter plačilne sposobnosti
27.11. Poslovno orodje na svetu številka 1 - LinkedIn - vaš največji vir za nove kupce, večjo prodajo in nove poslovne priložnosti
28.11. Davčne novosti v letih 2014 in 2015
5.12. Kateri kupci so dobičkonosni za vaš posel v 2015?
10.12. 5. Podjetniški forum-Brezplačna udeležba
24.10. Razpis za OKOLJSKE NAGRADE 2014 podaljšujemo do 24. oktobra. Oddaj brezplačno prijavo!
23.10. Popoldanska akademija: Pogajanja s kupci
22.10. ROMI = Return On Marketing Investment
21.10. Trženje v turizmu v 21. stoletju
16.10. 6. Konferenca Mikrografije - Brezplačna udeležba
15.10. Vrednost inovacij - Bolnik: včeraj, danes, jutri
8.10. Prodaja in marketing na policah: Inovativnost pred policami, na njih in za njimi
30.9. Pametno poslovanje. Zakaj nas ne sme biti strah e-računov?
30.9. Tekmovanje za najboljše letno poročilo za l. 2013. Oddajte prijavo do 30. septembra in se potegujte za prestižno nagrado.
23.9. Finančno nagrajevanje prodajnega osebja
17.9. 62. Marketinški fokus: BLAGOVNE ZNAMKE
15.9. Razpis za nagrado Werner von Siemens 2014

 

        FOTO FOTO FOTO REVIJA
       
        1. Konferenca slovenskih izvoznikov Agrobiznis 2.Družinska konferenca Poletni Akademček