Dobrodošli! INFO: Udeležba na forumih je brezplačna, vendar je zaradi zagotovitve mest potrebna vaša prijava v zavihku PRIJAVA Vaše komentarje in nasvete nam lahko pošljete na email naslov
Štajerska - regija z mnogimi priložnostmi

Možganski trust na Štajerskem obstaja. Obstajajo tudi podjetja, ki znajo ustvarjati poslovne ideje, tepe pa nas nepovezovanje, ki je že del Štajerske, no, pa tudi slovenske folklore, je prednosti in slabosti Štajerske opredelil minister Henrik Gjerkeš.

Ena izmed najbolj vročih tem štajerskega gospodarstva je načrtovano združevanje energetskih stebrov. Gost včerajšnjega štajerskega foruma, minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš, o načrtih vlade ni želel govoriti. "Neuradno se seveda na vladi s kolegi pogovarjamo tudi o tem, saj sem med kolegi največji strokovnjak za energetiko, vendar pa uradno o tem ne morem reči nič, saj energetika ni predmet lokalne samouprave, pa tudi regionalne politike ne," je dejal minister Gjerkeš. Energetika je bila tudi edino področje, o katerem ni želel povedati niti osebnega stališča, saj kot pravi, vlada še ni sprejela stališča, sam pa nastopa kot predstavnik vlade.

Med največjimi težavami Štajerske ni brezposelnost, ampak pomanjkanje delovne sile, je prepričan direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. "Sedemdeset odstotkov ljudi, ki pridejo na borzo dela, noče več v službo. Če temu prištejemo še beg kvalificirane delovne sile v tujino, kjer je bolje plačana, ugotovimo, da na Štajerskem delovne sile primanjkuje," je dejal in požel aplavz odobravanja navzočih.

Udeleženci okrogle mize, ob Krivcu sta na tej sodelovala še direktor SwatyCometa Aleš Mikeln in Boštjan Gerič, direktor gostinstva in turizma v ŠC Pohorje, pa so se strinjali, da bodo v prihodnjem letu dobre rezultate dosegali predvsem tisti, ki prihodke ustvarjajo na tujem, domači trg pa bo še vedno stiskal finančni krč.

Aleš Mikeln, direktor SwatyCometa, pa je zdajšnje napovedi predsednika vlade zavrnil: "Neutemeljeno je govoriti o razvoju nekakšne Silicijeve doline, naša naloga je, da najprej zagotovimo sidrišča gospodarstva, podjetja srednje velikosti, ki zagotavljajo delo najširšim strukturam prebivalcev." Zavrnili so smiselnost usmeritve vlade v pomoč manjšim podjetjem, saj tam, kjer ni velikih, tudi uspešnih malih ni , kot je dodal Izidor Krivec. (Borut Godec, Petra Šubic)


Preberite še:
 
  
 Fotogalerija

     
     
   Peter Frankl  



PA logo ©2010 Časnik Finance, d. o. o. Poslovna akademija Finance | POSLOVNA AKADEMIJA | FINANCE