Dobrodošli! INFO: Udeležba na forumih je brezplačna, vendar je zaradi zagotovitve mest potrebna vaša prijava v zavihku PRIJAVA Vaše komentarje in nasvete nam lahko pošljete na email naslov

Gorenjska - regija, ki stavi na turizem in nove tehnologije

Gorenjska je regija, ki se sooča s številnimi izzivi: obsežni razvojni cilji, ki so bili že večkrat zapisani, pa zaenkrat ostajajo povečini le na papirju.  Podobno kot ostale regije se tudi Gorenjska sooča z velikim porastom nezaposlenosti,  glavni krivci so recesija, neustrezna izobrazba in propad industrije, ki je bila včasih gonilo regije. Časnik Finance je pred poletjem kot tretjo regijo obiskal Gorenjsko.

Ključna izziva za Gorenjsko ostajata izboljšanje infrastrukture, od blejske do škofjeloške obvoznice pa do urejanja smetišč, in jasna vizija o razvoju gospodarstva, so se strinjali udeleženci foruma Časnika Finance, ki je potekal v hotelu Golf na Bledu. V uvodnem pogovoru je direktor in odgovorni urednik Časnika Finance Peter Frankl pred mikrofon povabil Mitjo Pavliho, direktorja direktorata za prostor in Bojana Dejaka, direktorja direktorata za javne službe in investicije, ki sta odgovarjala tudi na številna vprašanja udeležencev. Slednji državi očitajo, da z zakoni in pravili onemogočajo razvoj regije.

O turizmu, ki sicer velja za gonilno panogo v regiji, a je hkrati še vedno za eno od še ne dovolj izkoriščenih priložnosti gorenjskega gospodarstva je tekla beseda na naslednji okrogli mizi, ki jo je vodila Vera Avšič. Pred mikrofon je povabila Klavdijo Gomboc (Žičnice Kranjska Gora), Matijo Korena (Koren Sport), Anžeta Čokla (Bohinj Park Hotel) in Fedjo Pobegajla (Sava Hoteli Bled). Kot so dejali, v posameznih segmentih nekateri ponudniki različnih turističnih storitev sodelujejo med seboj, a je tega zelo malo, kar predstavlja velik problem.

Drugi del forum se je začel s predstavitvijo primerov dobrih praks. Tudi v času krize so podjetja, ki poslujejo zelo uspešno in se veliko vlagajo v razvoj. Svoje delo so predstavili Marko Lotrič (Laboratorij za meroslovje), Matej Košmrlj (Euro Plus) in Primož Kapus (Amicus). Forum se je končal z okroglo mizo o prihodnjem razvoju regije. Kako pospešiti razvoj v regiji, se je pri tem mogoče opreti na uspešna podjetja, da postanejo sidrna podjetja okrog katerih bi se porajale nove podjetniške ideje? Na ta in druga vprašanja je Peter Frankl odgovore iskal pri svojih sogovornikih: Štefanu Bertonclju (Domel), Darji Radič (državni sekretarki na ministrstvu za gospodarstvo) in Gorazdu Trčku (Gorenjska banka).


Preberite še:
 
  
 Fotogalerija

     
     
   Peter Frankl  



PA logo ©2010 Časnik Finance, d. o. o. Poslovna akademija Finance | POSLOVNA AKADEMIJA | FINANCE